Herning Teater afholder ekstraordinær generalforsamling 11. oktober kl. 17.00 i MCH Herning Kongrescenter
Menu

Herning Teater

Historien

Historien om Herning Teater

Første gang, der blev spillet teater i Herning, var i 1875 på den daværende gæstgivergård Vestjylland. Skuespillerselskabet Camillo Spiers gæstede byen med en komedie. Først i 1907 fik byen en fast teatersal i det nyopførte Hotel Herning, og i 1933 blev Teaterforeningen for Herning og Omegn oprettet.

Det gik godt i mange år, og forestillingerne spillede for fulde huse. Herning fik ry som en af provinsens bedste teaterbyer. I 1950’erne fik teaterforeningen dog konkurrence af både lokale og omrejsende revyer, ligesom Herning-Hallens nye, dynamiske direktør fra 1958, Kaj Zartow, begyndte at vise amerikanske film og bød Det Kongelige Teater velkommen. Det kunne mærkes, og teaterforeningen sygnede hen og afgik ved en stille død i 1964 – samtidig med lukningen af teatersalen på Hotel Herning.

Velfærdsofficeren på Flyvestation Karup, K.O. Jensen, som havde over 3.000 mand på flyvestationen “leverede” en del af tilskuerne til underholdningstilbuddene i Herning-Hallen.

Det positive samarbejde mellem Jensen og Zartow fik fra 1964 stor betydning med stiftelsen af Teaterkredsen for Herning og Omegn. Dermed var dét, som vi i dag kender som Herning Teater, født, og helt naturligt blev K.O. Jensen foreningens første formand. En post han utrætteligt bestred frem til 1999.

Det første leveår blev de fleste af teaterkredsens forestillinger afviklet på Flyvestation Karup, men allerede i efteråret 1965 kunne man rykke ind i festsalen på det nyopførte Herning Seminarium. Blot syv år senere bød endnu bedre forhold sig til: Det nye gymnasium på H.P. Hansens Vej.

Teaterkredsen for Herning og Omegn var åben for medlemmer fra alle samfundslag – modsat den gamle teaterforening – og satte sig fra begyndelsen ambitiøse mål: Herningenserne skulle have samme teateroplevelser som befolkningen i Aarhus og Aalborg. Det udmøntede sig blandt andet i, at foreningen trak i trådene i kulissen, så Herning Kongrescenter ved indvielsen i 1986 tilførte byen en stor scene som Aalborg-Hallens. Som i parentes bemærket i øvrigt havde samme størrelse som Det Kongelige Teaters.

Med teaterformandens mellemkomst rykkede børneteatret Artibus i 1970 til Herning, og børneteatret passede fint ind i Herning Teaters ambition om et alsidigt teaterudbud. Skolebørnene kunne se gratis teater, og i 1971 blev Herning hjemsted for Danmarks første børneteaterfestival. Festivalen eksisterer stadig som et samlet udstillingsvindue for dansk børneteater.

Det er gennem årene blevet til hundredvis af teater-, opera- og operetteforestillinger. Samtlige stjerner på den danske teaterhimmel har optrådt på Herning Teater, og foreningen har siden oprettelsen kun haft tre formænd: K.O. Jensen (1964-1999), Søren Brøndum (1999-2004) og Egon Bjørn Andersen (2004-).