Menu

Aida

Onsdag 24. november 2021 kl.19.30

Kærlighedens højforræderi i Verdis klassiker

Det 19. århundredes operahistorie er utænkelig uden Verdi. Dels dækker han årstalsmæssigt en meget stor del af århundredet, dels er hans mesterværker særdeles stor kunst, der også har fået en fast og naturlig plads i operahusenes spilleplaner verden over.

Til åbningen af Suezkanalen og åbningen af det nye Khedivial Operahus i Kairo i 1869 var Verdi blevet bedt om at skrive en hymne, hvilket han imidlertid afviste. Man spillede Rigoletto i stedet. Den egyptiske regent gav dog efterfølgende ikke op og ville fortsat gerne have en opera fra Verdis hånd i ”egyptisk stil”. Efter nogle år, noget tovtrækkeri og et enormt økonomisk incitament sagde Verdi ja og skrev Aida.

Siden urpremieren den 24. december 1871 er publikum i generationer verden over blevet bevæget af de umulige elskendes tragiske skæbne i Aida og har ladet sig overvælde af storheden i Verdis mesterlige partitur.

Verdis Aida som metafor for sin samtid
I Aida banker Verdis hjerte for ofrene Aida og Radamès, men også for Amneris, den egyptiske kongedatter, der til slut bliver offer. Komponistens sympati gælder både deres sårbarhed, deres håbløse position inden for et samfundsmæssigt og ideologisk tyranni, deres stræben efter idealer og deres indre integritet. Det førte ham til med sikker hånd at gribe historien om Aida og gøre den til fyrtårn for såvel anklagen mod de mægtige som forsvaret for selve ideen om det menneskelige.

Synges på italiensk med danske overtekster.

Gratis operaintroduktion ved lektor Aage Christiansen kl. 18.30.

Mere om denne forestilling

Musik: Giuseppe Verdi
Libretto: Antonio Ghislanzoni
Dirigent: Christopher Lichtenstein
Instruktør: Roland Schwab
Scenograf: Alfred Peter
Kostumedesigner: Christl Wein-Engel
Lysdesigner: Anders Poll
Medvirkende: Yulianna Bawarska/Ivi Karnezi (Aida), Iurie Ciobanu/Thomas Paul (Radamès), Sorin Coliban/Valerian Ruminski (Ramfis), Nora Sourouzian/Dorothea Spilger (Amneris), Michael Bachtadze/Orhan Yildiz (Amonasro), Jens Bové/Thomas Christian Sigh (Kongen af Egypten), Carsten Gottholt Hansen/Per Jellum (Et bud), Lina Valantiejute/Pernille Stolting-Madsen (Ypperstepræstinde)
Orkester: Aalborg Symfoniorkester
Producent: Den Jyske Opera

Løssalgspris
355,00 kr.
Abonnementspris
295,00 kr.
Onsdag 24. november 2021 kl.19.30

Spiller i MCH Herning Kongrescenter,
Østergade 37, Herning

2 timer og 50 minutter inkl. pause
Del på facebook
Del på linkedin
Del på email