La Traviata

Verdis nok mest elskede opera
27/11-2019 Kl. 19:30

I guidOperas opsætning befinder vi os i 20’erne i Paris. Violetta, en letlevende kvinde i Paris’ finere kredse, holdes under luksuriøse forhold af sin elsker baron Douphol. En ung mand, Alfredo Germont, erklærer hende sin kærlighed, og Violetta forelsker sig i ham.

Sammen flytter de på landet for at styrke Violettas vaklende helbred. Violetta har dog solgt alle sine ejendele for at få råd til at bo i huset, og Alfredo styrter til Paris for at skaffe penge.

Violetta opsøges da af Alfredos far, Giorgio Germont, som tvinger hende til at gøre forholdet forbi, fordi hendes fortid som kurtisane forhindrer Alfredos søster i at blive standsmæssigt gift. Violetta forlader Alfredo og efterlader kun et brev om, at hun er vendt tilbage til sit gamle liv.

Tilbage i Paris møder Alfredo Violetta, der igen er sammen med baron Douphol. De to rivaler mødes, og Violetta, der er bundet af sit tavshedsløfte til Germont, opfordrer Alfredo til at forlade selskabet for at undgå en duel.

Violetta er ved at dø af tuberkulose. Da Alfredo hører fra sin far om det store offer, Violetta har bragt, beder han hende om tilgivelse. Et kort øjeblik glemmer de elskende Violettas håbløse tilstand og planlægger at forlade Paris for at begynde et nyt liv. Violetta føler livets kraft vende tilbage, men synker så død om.

Operaen havde sin uropførelse 6. marts 1853 på Teatro la Fenice i Venedig under navnet Violetta.

I guidOperas version synges operaen på italiensk.

Komponist: Guiseppe Verdi
Libretto: Francesco Maria Piave
Iscenesættelse: Guido Paevatalu
Kapelmester: Leif Greibe
Medvirkende: Camilla Illeborg (Violetta Valery), Niels Jørgen Riis (Alfredo Germont), Guido Paevatalu (Georgio Germont), Emma Oemann (Flora/Annina),
Hans Lawaetz (Baron Douphol), Torleif Steinstø (Gastone), Christian Christiansen (Doktor Grenvil/Marchese)
Producent: guidOpera