Jordens indre

En usædvanlig kvindes kamp for anerkendelse
27/10-2019 Kl. 19.30

”Du skal vide, hvor mange inkompetente mænd, jeg var nødt til at konkurrere med – forgæves.”

I 1936 påviser den danske jordskælvsforsker Inge Lehmann, at jorden har en fast, indre kerne. Hun udgiver en artikel med sin opdagelse, men anerkendelsen udebliver, og Inge tvivler på sig selv. Iben Hjejle spiller denne usædvanlige kvinde, som både kæmper med det danske forskermiljøs fordomme og en nagende tvivl på egne evner.

I Jordens indre tager instruktøren sig den dramatiske frihed at lade Niels Bohr, spillet af Jesper Lohmann, repræsentere de mandlige kolleger, som modarbejdede Inge på dansk jord. Inge har et skarpt blik på selvovervurderende mænd, så hun og Bohr har deres kampe.

Anerkendelsen kommer fra uventet side. I det store udland har man lagt mærke til hendes opdagelse, og hun inviteres til USA. Her møder hun den velansete forsker Harold Jeffreys, spillet af Troels Malling, med hvem hun indleder et livslangt venskab og en forelskelse.

Inge Lehmann døde i 1993 som 104-årig og skrev sin sidste videnskabelige artikel, da hun var 99 år gammel. Hendes forskning var banebrydende, og alligevel er hun stort set ukendt i Danmark. Først i 2017 fik hun i København et anerkendende monument, placeret på Frue Plads, ved siden af en buste af Niels Bohr.

Instruktion: Victoria Meirik
Scenografi: Rebekka Bentzen
Dramaturgi: Geir Sveaass, Ninette Mulvad
Medvirkende: Iben Hjejle, Jesper Lohmann, Laura Bro, Troels Malling, Roberta Hilarius Reichardt
Producent: Folketeatret